غربالگری جنین

غربالگری جنین

 

در سال­‌های اخیر انجام تست­‌های غربالگری جنین  یکی از اصلی ترین مسائل برای مادران باردار بوده و بعنوان یکی از پر دغدغه ترین موارد برای زوجین می باشد .

 

غربالگری جنین امروزه بعنوان امری بسیار ضروری تلقی می شود و انجام آن هم اکنون بعنوان یکی از ضروریات بارداری به حساب می آید که باید اهمیت ویژه ای برای آن قائل شد.

 

زمان انجام آزمایش غربالگری

 

غربالگری جنین اطمینان از سلامت جنین انجام می شود .دو نوع غربالگری وجود دارد که در ادامه به آنها اشاره خواهیم نمود.

 

غربالگری جنین در سه ماهه اول بارداری

 

همانگونه که اشاره کردیم غربالگری امری ضروری می باشد که از ابتدای هفته ۱۱ تا پایان هفته ۱۴ بارداری انجام می شود.

همواره متخصصان زنان تاکید دارند که غربالگری هرچه زودتر انجام شود. زیرا در صورت وجود مشکل فرصت کافی برای انجام اقدامات کلی وجود خواهد داشت و درصورت عدم وجود مشکل با خیالی آسوده می توانید دوران بارداری خود را طی نمائید.

کار اصلی که در این غربالگری انجام می­‌شود، یک سونوگرافی است که در آن ضربان قلب جنین، سن جنین، محل جفت و مایع دور جنین و همچنین ضخامت پشت گردن جنین بررسی می­‌شود که در علم پزشکی به آن NT می‌گویند.


همزمان با اینکار ،یک آزمایش خون نیزاز مادر گرفته می شود و سپس نتایج آزمایش خون مادر، سن مادر و ضخامت پشت گردن جنین در یک نرم­‌افزار رایانه­‌ای تحلیل می­‌شود.

نتیجه این غربالگری از دو حالت خارج نیست، یا جنین در گروه ریسک بالای ابتلا به سندرم داون است و یا در گروه ریسک پایین قرار می‌گیرد.

 

اگر جنین در ریسک بالای ابتلا به سندرم داون باشد

 

در صورتی که جنین در ریسک بالای ابتلا به سندروم داون قرار داشته باشد بعد از آزمایش غربالگری جنین ، باید پیش از هفته ۱۴ آزمایش CVS بدهید.

در این آزمایش نمونه دقیقی از پرزهای جفت گرفته شده و به آزمایشگاه ژنتیک فرستاده می‌­شود تا وضعیت کروموزوم۲۱ یا همان سندرم داون مشخص شود. جواب آن نیز ۲ تا ۱۴ روز بعد آماده می­‌شود.

غربالگری جنین در سه ماهه دوم بارداری

 

عده ای از پزشکان بر این باور هستند که حتی در صورت بروز هیچگونه مشکلی در سه ماهه اول بارداری ، بهتر است که غربالگری جنین در سه ماهه دوم بارداری نیز انجام بگیرد.

زیرا این عامل موجب خواهد شد تا سلامت جنین از جنبه های مختلف سنجیده شود.

زمان انجام این آزمایش هفته ۱۵ تا ۲۲ است.

توصیه ها مبنی بر این است که در هفته ۱۶ این کار انجام گیرد.

در این غربالگری یک آزمایش خون از مادر و یک تست ۴ گانه از هورمون­‌های جنین‌تان گرفته می‌­شود.

نتایج این آزمایش‌­ها به علاوه سن شما، خطر ابتلای شما به دیابت و… در یک نرم‌­افزار رایانه‌­ای تحلیل می­‌شود.

نتایج اصلی این غربالگری جنین نیز علاوه بر بررسی بیماری­‌های دیگر، بیشترین تمرکز را روی سندرم داون دارد.

 

اگر جنین در ریسک بالای ابتلا به سندرم داون باشد

 

اگر بعد از غربالگری دوم ،جنین در ریسک بالای ابتلا به سندروم داون باشد باید یک آمینیوسنتز یا نمونه­‌گیری از مایع اطراف جنین انجام شود و به آزمایشگاه ژنتیک ارسال شده تا سلول­‌های جنینی کشت داده شود.

جواب این تست هم ۲ تا ۱۴ روز بعد آماده می­‌شود و تا ۹۹٫۵% می‌­توان به آن اعتماد کرد.

 

ضروریت انجام سونوگرافی در دوران بارداری

 

باید در نظر داشته باشید کع انجام سونوگرافی در دوران بارداری ، علاوه بر انجام غربالگری امری ضروری می باشد و باید تحت نظارت پزشک و به دفعات اینکار انجام پذیرد تا سلامتی جنین از همه جنبه ها سنجیده شود.

سونوگرافی بسیار دقیقی به نام آنومالی اسکن وجود دارد که انجام آن بسیار الزامی می باشد و آزمایشات غربالگری جنین ، به هیج عنوان نمی‌­توانند جایگزین آن باشد.

زمان انجام این سونوگرافی هفته ۱۸ تا ۲۲ بارداری می باشد و در آن تمام جزئیات سر تا پای جنین بررسی می شود.

اگر جنین طبق نتایج غربالگری­‌ها خطر بالای ابتلا به داون نداشته باشد، اما در سونوگرافی مشخص شود در یکی از اعضای خود نابهنجاری دارد، به متخصص ارجاع داده می‌­شود تا درصورت امکان همزمان با پیشرفت بارداری مشکل جنین را هم حل کند. 

 

کدام اختلالات اجازه سقط دارند

 

  • جنین­‌های مبتلا به سندرم داون
  • سندرم ترنر
  • تریزومی­های ۱۳ و ۱۸
  • نقایص جنینی که یا مغایر با حیات جنین باشد و یا باعث آزار جدی یا همان عسر و هرج خانواده گردد مانند هیدروسفالی‌­های خیلی شدید، مننگوسل و مننگومیلوسل درصورتی که قبل از هفته ۱۹ بارداری مشخص شود اجازه سقط داده می‌شود.

 

دکتر الهام هاشمیان نائینی 3405 بازدید 1401/03/14 0 نظر

دیدگاه کاربران

;





;

رفتن به بالا

لطفا کمی صبر کنید ...